ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

25. júna 2019

Tihany žije levanduľou a z levandule


Ako málo stačí k tomu, aby sa nejaké miesto stalo populárne a turistami navštevované. Príklad toho som videla pred pár dňami v maďarskom meste Tihany. Je to v podstate väčšia dedina a okrem kláštora tam veľa historických pamiatok nenájdete. No jeho obyvatelia dokázali z neho urobiť turistami obľúbené a veľmi navštevované miesto. Hlavne vďaka levanduli, ktorá sa tam pestuje.

Levanduľa s vôňou Stredomoria, odkiaľ pochádza, patrila vždy k najobľúbenejším aromatickým rastlinám. Podľa legendy vôňa tohto kvetu pochádza z raja. Už v staroveku ju Egypťania aj Feničania používali na výrobu parfumov a na mumifikáciu. Starí Gréci a Rimania poznali tiež jej blahodarný účinok a pridávali ju do kúpeľov. Odtiaľ pochádza jej názov z latinského lavare - umývať sa.



Táto rastlina nielenže pekne vyzerá a vďaka svojim krásnym fialovým kvetom je ozdobou záhrad, je aj veľmi užitočná. Vyrábajú sa z nej mnohé kozmetické výrobky a má pozitívne účinky na človeka. V stredoveku sa levanduľa hojne pestovala v kláštorných záhradách spolu s inými liečivými bylinkami. Využívala sa na lekárske a kozmetické účely. V kresťanských rodinách nechýbala ako suchá kytica na ochranu pred zlom. Aj pri prehliadke kláštora v Tihany boli vystavené historické fotografie, z ktorých bolo vidieť, že aj mnísi tohto kláštora sa tiež zaoberali pestovaním levandule a rovnako tak aj výrobou produktov z nej.

V rámci Levanduľového festivalu v Tihany bolo v meste množstvo stánkov s predajom produktov z levandule, ale aj rôznych spomienkových predmetov, ktorých témou bola buď levanduľa, alebo len fialová farba. Že to levanduľou v Tihany žije, dokazujú aj tieto fotografie.

 












Ako som prvý príspevok z Tihany začínala zberom levandule na poli, tento príspevok budem poľom končiť. Jedno by som však majiteľom levanduľového poľa poradila. Ak majú v úmysle aj v budúcnosti zarábať na tom, že ľudia do mesta prichádzajú kvôli levanduli, tomu poľu by prospelo, keby ho očistili od buriny. 





Na tomto zájazde som sa od sprievodkyne dozvedela, že čím má levanduľa suchšie podmienky pre svoj rast, o to viac vonia. Preto by sa levanduľa nemala veľa polievať. Musím to mať na pamäti vždy vtedy, keď budem polievať balkónové kvety, aby som levanduľu častejšie vynechala.

.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára