ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

11. júna 2018

Loďou do St. Wolfgangu


Popoludnie druhého dňa začalo jazdou autobusom z Hallstattu do St. Gilgenu. Odtiaľto sme sa plavili po jazere Wolfgangsee do cieľa poslednej zastávky nášho poznávacieho zájazdu. Plavba po jazere je nádherný zážitok. Prečo by sme si ho mali nechať ujsť? Autobus so šoférom sa presunul prázdny do cieľovej stanice, do ktorej sme sa loďou plavili.

St. Gilgen je síce rodisko Mozartovej matky, ale z časových dôvodov sme prehliadku mestečka vôbec  nestíhali.

Jazero Wolfgangsee je najväčším jazerom a zároveň aj jedno z najkrajších jazier Salzburska. Má dĺžku jedenásť kilometrov.  Obklopené je nádhernými horami a tromi dedinkami, St. Gilgen, Strobl a St. Wolfgang. Na jeho brehoch je množstvo hotelov a kempingových miest. 






Na jazere je prevádzkovaná lodná doprava už od roku 1873. Vtedy sa po ňom začal plaviť kolesový parník, ktorý niesol meno Cisár František Jozef I., v tom čase vychvaľovaný ako technická vymoženosť. Nostalgická loď dlhá 33 metrov si už zahrala v nejednom filme a je aj naďalej súčasťou terajšej flotily. Tá sa skladá zo šiestich motorového člnu s vlajkovou loďou "Salzburg" na čele. Najväčšia  loď "Österreich" (Rakúsko), ktorá dokáže pojať takmer 365 pasažierov.
 
 


Po trištvrtehodinovej plavbe sme vystúpili v mestečku St. Wolfgang. Prístavné mólo je v podstate v centre tohto mestečka. 


My sme sa plavili loďou Österreich.


 Pomaly  sa vyberáme do mierneho kopca, aby sme si ho prezreli.


  

Už ako názov mesta napovedá a hovorí o tom aj legenda, jeho zakladateľom bol biskup Wolfgang z Regensburgu. Základom St. Wolfgangu sa stalo niekoľko budov vybudovaných okolo kaplnky na brehu jazera.  Jeho srdcom je už historicky doložený kostol na brehu jazera.




Katolícky farský a pútnický kostol so slávnym oltárom. Tento gotický krídlový oltár je často označovaný ako najkrajší zo všetkých krídlových oltárov nielen kvôli svojej vybranej umeleckej kvalite, ale tiež vďaka svojmu výbornému stavu, v akom sa dochoval. Na diele po niekoľko rokov do roku 1481 pracoval majster Michael Pacher. Toto nádherné dielo bolo prevezené do mestečka St. Wolfgang lodí a povozy. Oltár je 12,5 m vysoký a s otvorenými krídlami meria na šírku viac ako 6 m. Výjavy približujú scény zo života Ježiša Krista a sv. Wolfganga. V strednej časti je znázornené Korunovanie Panny Márie.


 

Pohľad na jazero od vchodu do kostola.

 
Na záver ešte niečo, čo som si všimla na uliciach rakúskych miest. Týka sa  to sviatočného oblečenia Rakúšanov. Mnohí domáci boli oblečení v krojoch. Viem, že pre tie dámske sa používa názov "dirndl". Aký názov majú mužské, to neviem, ani som to nezistila. Jeho základným prvkom sú kožené nohavice. Dlhé, alebo krátke. Pomaly v každom väčšom mestečku môžete nájsť obchod s takýmto oblečením.  Podobne je to aj v nemeckom Bavorsku. Jednotlivé kraje majú rôzne odlišnosti v zdobení tohto ošatenia.





Popis celého dvojdňového zájazdu si prečítate, keď kliknete na výraz
SalzburgerLand.

 

1 komentár:

  1. Krásné městečko a ten oltář je nádherný. Tradiční oblečení mám ráda, vůbec tradice. Líbí se mi, že si na to potrpí, to u nás není. Aspoň tady v Čechách. Někdy asi na přelomu 7O. 8O. let jsme byli na dovolené na Domažlicku. Tam ještě chodili paní, tak asi důchodkyně v jednoduchých chodských krojích. Typuji, že dnes už to není pravda. V naší vsi je Spolek pro obnovu tradic. Tak při různých slavnostních příležitostech můžu vidět plzeňské kroje na vlastní oči.
    Měli jste hezký den i na té lodi.

    OdpovedaťOdstrániť