ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

30. mája 2018

Salzburg centrum


Po necelej polhodine jazdy a hľadania miesta, kde sa dalo na chvíľu zaparkovať s autobusom, sme sa ocitli v meste Salzburg. Salzburg je hlavným mestom rakúskej spolkovej krajiny Salzbursko a so svojimi 150.000 obyvateľmi je štvrtým najväčším mestom v Rakúsku. Leží pri hraniciach s Nemeckom v Salzburskej kotline v údolí rieky Salzach. Je miestom veľtrhov a kongresov. Jeho historické centrum bolo zaradené do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Už kus cesty autobusom a aj hneď po vystúpení z neho, sa nám ponúkal   pohľad na majestátnu pevnosť Hohensalzburg. Po prejdení na druhú stranu cesty sme sa ocitli pri veľkolepej stavbe univerzity Unipark Nonntal. Do užívania ju študenti dostali koncom leta 2011. Na ploche viac ako 17 tisíc metrov štvorcových učí 350 učiteľov a študuje viac ako 5500 študentov, ktorí sa venujú štúdiu jazykov, dejín umenia a tanečných štúdií. Smerová tabuľa kúsok od univerzity oznamovala, že do centra mesta je 1,3 km.


Že je bicykel častým dopravným prostriedkom študentov, dokazuje táto fotografia.

Mesto Salzburg leží na oboch brehoch rieky Salzach. Jeho najstaršou časťou je časť Staré mesto, nachádzajúce sa na ľavom brehu. Tu sa nachádza aj najviac pamätihodností. K mestským kopcom patrí Kapucínska hora, Mníšska hora, Hraničná hora a Festungsberg, na ktorom tróni najväčší úplne zachovalý stredoveký hrad v Európe, dominanta mesta - pevnosť Hohensalzburg.

Stredoveká pevnosť Hohensalzburg, vypínajúca sa vysoko nad strechami mesta, je najzachovalejšou pevnosťou v celej Európe. Pozostáva z romantického murovaného paláca, obytnej plochy, ktorá je dodnes najimpozantnejšou a najnavštevovanejšou atrakciou Salzburgu.  V priestoroch nechýba vlastný kostol a množstvo vedľajších budov.  Pozemnou lanovou dráhou –„zubačkou“ sa dá vyjsť hore Aj keď bedekre hovoria, že je odtiaľ nezabudnuteľný výhľad, ja som túto možnosť nevyužila a na Salzburg som sa z výšky nepozrela.  Možno niekedy inokedy.  Na to, aby som videla všetky pozoruhodnosti tohto mesta, jeden deň vôbec nestačí.





Po necelej štvrťhodine pešej chôdze sme prišli na veľké námestie, na ktorom stálo v ten deň veľké pódium, pod pódiom množstvo miest na sedenie a občerstvenie sa. Konala sa nejaká hudobná akcia, ľuďom hrali rôzne hudobné súbory. Jednu stranu námestia vytvárala bočná stena kostola, ktorého vchod bol z vedľajšieho námestia. Monumentálna salzburská katedrála - Dóm sv. Ruperta a Virgila, stojí medzi troma námestiami. Je to najväčšia stavba raného baroka severne od Álp.

Námestie Kapitelplatz zdobí socha Sphaera, mužskej postavy na zlatej guli.


Domplatz s katedrálou




Na námestí to trošku posmrdkávalo, pretože tu majú štáciu konské povozy, ktoré vozia turistov po meste. Netekutý odpad z koní okamžite upratovali, ale ten tekutý stál na asfalte. V tej horúčave to nebolo nič príjemné.


Z tohto miesta sme sa potom pobrali ďalej. Niektorí sa nevedeli dočkať, kedy si budú môcť nakúpiť Mozartove gule, my, ktorí sladkostiam neholdujeme, sme na nich čakali vonku a zatiaľ si obzerali ďalšie pamiatky.


To sme už boli na ceste k radnici a k ulici Getreidegasse, kde stojí Mozartov rodný dom.



Mostom cez rieku sme sa dostali na pravý breh rieky Salzach, kde sa nachádza nádherný komplex záhrad a zámku Mirabell.



 Odtiaľto sa ponúkali krásne výhľady na starú časť mesta, odkiaľ sme prichádzali.


Zámok a záhrady zámku Mirabell sú naozaj veľkou atrakciou Salzburgu. V roku 1606 dal kniežací arcibiskup Wolf Dietrich postaviť prepychový zámok pre svoju milenku Salome Altovú. Dnes je miesto využívané na romantické svadby. Aj my sme mali možnosť vidieť jednu svadbu, ale s romantikou nemalo tých pár ľudí, určite nie Rakúšanov, nič spoločné. K menu tohto paláca len toľko, že Mirabell je  ženské talianske meno, ktoré tvoria dve slová: prídavné meno mirabile (obdivuhodný, skvelý, úžasný) a podstatné meno bella (kráska, krásavica).





Tým istým mostom sme sa vrátili do Starého mesta a pomaly sme kráčali k miestu, kde sme mali nastúpiť znovu do autobusu. Cestou sme ešte videli námestie s veľkou fontánou a tiež aj sochu Mozarta. Bronzová socha W.A.Mozarta sa nachádza uprostred námestia Mozartplatz. Sochár  stvárnil skladateľa zahaleného do  plášťa, ako v pravej ruke drží ceruzu a v ľavej zvitok s notami.



Autobusom sme sa odviezli na asi 70 km vzdialené miesto, kde sme v horskom hoteli prenocovali.




Aj keď sme v Salzburgu videli len malú časť toho, čo mesto ponúka, do tohto článku sa mi aj tak všetko nevošlo. Preto sa k Salzburgu niekedy ešte určite vrátim.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára