ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

18. novembra 2017

Laxenburg pokračovanie


Po vyjdení zo zámockého parku pred vstupnú bránu areálu som si uvedomila, že mi zostala necelá hodina času do odchodu autobusu, ten som využila na prehliadku obce.  Ešte so sprievodkyňou a niekoľkými spoluvýletníkmi som si pozrela námestie s názvom Schlossplatz. Je z neho vchod do nového zámku, hneď oproti je barokový kostol a vedľa neho radnica. Po prehliadke tohto miesta som sa už ďalej vybrala po svojom.



Farský kostol reprezentuje významný skvost rakúskeho baroka. Jeho súčasná podoba vznikla po vojne proti Turkom v roku 1683.  





Vedela som, že niekde v obci je aj socha sv. Jana Nepomuckého. Hoci som si pred vchodom do zámockého parku pozrela mapu s pamätihodnosťami obce a tam som aj spomínanú sochu našla, moje orientačné schopnosti ma nedokázali k soche priviezť. Ani po oslovení viacerých ľudí na ulici s otázkou, kde je spomínaná socha, som to miesto nenašla. Nikto z oslovených to nevedel. Nevedela to ani naša sprievodkyňa. Až doma som zistila, ako som bola od nej blízko. Možno sa ešte niekedy na toto miesto dostanem pozriem si aj miesto so sochou. 


Keby som sa práve na tomto mieste bola vybrala opačným smerom, bola by som našla aj sochu. Išla som však iným smerom, kde som tiež videla niekoľko iných zaujímavých pamiatok tejto obce.


Rímskokatolícky kláštor sestier milosrdenstva svätého Kríža (bývalý palác Kaunitz)

 Pri ceste pred kláštorom stojí socha Františka Jozefa I.



Kúsok od neho stojí v Laxenburgu ďalšia pozoruhodná pamiatka. Je to Kaiserbahnhof - cisárske nádražie, ktoré bolo vybudované v roku 1850. V rokoch 1999/2000 prešlo kompletnou renováciou a revitalizáciou a stalo sa hlavnou stanicou kyvadlovej železničnej trate Mödling-Laxenburg. Je to jediná zachovaná stanica v Európe, vybudovaná v biedermeierovskom štýle. V súčasnosti  je v objekte reštaurácia. 






Prešla som si ešte niekoľko uličiek obce a pred bránu zámockého parku som sa vrátila pár minút pred plánovaným odchodom autobusu. Laxenburg je možno niektorým Slovákom známy aj tým, že sa v nedávnej dobe spomínal pri príležitosti návštevy nášho premiéra, ktorý tam navštívil Medzinárodnú protikorupčnú akadémiu, ktorá sa tiež nachádza v meste Laxenburg v historickom paláci Kaunitz-Wittgenstein.

Niekoľkohodinový pobyt v Laxenburgu, cisárskom meste pred bránami Viedne, skončil a naša cesta pokračovala ďalej. O tom zase nabudúce.


3 komentáre:

  1. Díky za zajímavé povídání a fotky. Vypadá to tam moc hezky, krásné památky a takový klid.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ja ďakujem za prečítanie. Pribúdajú mi tie články pomaly, ťahám ich ako z chlpatej deky :-)

      Odstrániť
  2. Veľmi pekné miesto. Váš blog som našla vďaka googleniu mesta Laxenburg. Som presvedčená, že na jar si toto miesto vyberiem ako cieľ jedného z mojich výletov. Ďakujem!

    OdpovedaťOdstrániť