ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

12. januára 2013

Marhaba Djerba

2003 jún

Od prvej cesty do Tuniska pretieklo veľa vody Dunajom a ja som za tie roky cestovala hlavne po Európe. No prišiel rok 2003, kedy som jedného dňa stretla na ulici bývalú kolegyňu. Slovo dalo slovo a domov sme sa rozchádzali po dohode, že pôjdeme na spoločnú dovolenku. Hneď na druhý deň som sa vybrala do cestovnej kancelárie Kartágo a vybrala som jeden zájazd z ponuky last momentov. Cieľom nášho zájazdu bol ostrov Djerba. 

Malý ostrov s veľkou dušou. Aj tak sa hovorí tomuto ostrovu, ktorý sa nachádza blízko pobrežia severnej Afriky. Aj tu, presne tak, ako aj na pobreží Tuniska, sa vo vzduchu mieša vôňa mora, jasmínu, ibiškov a oleandrov. Ostrov má až 320 slnečných dní v roku a je tu relatívne teplo po celý rok. Na ostrove je len pár dedín a skoro všade okolo severného pobrežia sa rozprestierajú hotelové komplexy s nádhernými palmovými záhradmi. Na pevninu sa dá prejsť dvomi spôsobmi. Buď trajektom alebo aj po umelo vytvorenej hrádzi, ktorou vedie cesta , ktorá vyúsťuje neďaleko mesta Zarzis. Táto bola vybudovaná už v časoch Feničanov a Rimanov a vedie ňou aj vodovodné potrubie, ktorým sa z pevniny dopravuje na ostrov voda.

Na ostrove je letisko v meste Melita, ale jeho oficiálny názov je Djerba Zarzis International Airport a je vzdialený asi 9 km západne od mesta Houmt Souk. Na nákupy sa chodieva na tržnicu do mesta Midoun, čo je menšie, ale veľmi príjemné mesto dostupné z každého hotela lacným taxíkom.

Ubytovali sme sa v hoteli Mehlia Menzel Djerba, ktorý dnes patrí do hotelovej siete El Mouradi. Hotelový komplex sa rozprestieral vo velikánskej záhrade v mieste Aghir, kde okrem hlavnej hotelovej budovy boli ďalšie domčeky s menším počtom izieb. K hotelu patrilo niekoľko vonkajších bazénov, ale aj krytý bazén s vírivým kúpeľom, v ktorom sme zvykli zakončiť deň pred večerou.

Na tejto dovolenke sme boli začiatkom júna, kedy sa sezóna ešte len začínala. Pláže a hotely ešte  neboli preplnené turistami. No predsa sa stalo niečo, o čom sme pred našou cestou ani len netušili. Do  nášho hotela  mala prísť počas nášho pobytu na tri dni veľká skupina francúzskych hostí. V hoteli  bolo zrazu málo voľných izieb a potrebovali, aby sa niektoré izby uvoľnili. Preto nám ponúkli 3-dňový fakultatívny výlet za veľmi výhodnú cenu. Moju spolubývajúcu som presvedčila, aby sme sa na ten výlet prihlásili. Tak sme sa teda jedného rána pobalili na tri dni a dve noci a vyrazili sme na výlet.

O tom, kde všade sme boli, čo všetko sme za tri dni videli, bude až v nasledujúcom príspevku.

6 komentárov:

  1. To była wspaniała wycieczka i miejsce w którym byłaś. Ja w Tunezji nie byłam. *** Jestem tutaj, bo na Twoim blogu PROJEKT 365/2103 nie da się pisać komentarza. Próbowałam wczoraj i dzisiaj jest to samo. Okienko się otwiera, ale pisać nie można.***. Ja jeżdżę z mężem i przyjaciółmi w różne kraje Europy, bo to lubimy. Ja emeryt, on rencista, więc czas mamy. Mąż już zimą szuka tanich miejsc noclegowych i nie jeździmy w pełni sezonu, bo wiadomo jest drożej. Pozdrawiam.
    Bol to skvelý výlet a miesto, kde ste boli. Nebol som v Tunisku. *** Som tu, pretože na svoj ​​blog PROJEKTU 365/2103, že je nemožné, aby mohli napísať komentár. Snažil som sa včera a dnes je rovnaký. Otvorí sa okno, ale nedá zapisovať. ***. Ja jazdím s manželom a priateľmi v rôznych krajinách Európy, pretože je to ako. Ja som v dôchodku, zdravotného postihnutia dôchodca, takže máme času. Manžel v zime hľadajú lacné ubytovanie a nejdú v sezóne, pretože vieme, že je drahšie. S priateľským pozdravom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Giga, mrzí ma, že ti komentovanie na mojom blogu 365/2013 robí problémy. Teraz som poprosila cez facebook mojich známych, aby mi tam skúšali písať a uvidím, kto sa ešte ozve, že mu to nejde.
      Čo sa týka Tunisu, je to jedna z mojich obľúbených destinácií. Bola som tam viackrát, takže Djerba bude mať ešte niekoľko pokračovaní. Len na to potrebujem čas, pretože musím fotografie najprv skenovať, vtedy som ešte nemala digitálny fotoaparát.

      Odstrániť
  2. Tunisko mám rada, tento rok sa tam chystáme zas. Na tie tri dni výletu som už teraz zvedavá :-)
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď už by bol aj najvyšší čas, aby som pokračovala. Lenže tentoraz mám vážny dôvod, prečo nemôžem. Pobabrala sa mi tlačiareň a teda aj skener, nemám sem ako dodať dôkazový materiál :-(

      Odstrániť
  3. Ach, to je doopravdický sen...Mám pocit, jako bych tam byla s vámi ;-).

    OdpovedaťOdstrániť