ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

11. januára 2013

Tunisko po prvý raz


1.-8.10. 1995

Tunisko bolo pre mňa druhou neobyčajnou krajinou, ktorú som navštívila po tom, čo sa nám otvorili hranice. Po rokoch, čo väčšina z nás cestovala len do krajín socialistického bloku,  začali sa nám ponúkať možnosti cestovať aj do menej známych a vzdialenejších krajín. Takou bola pre mňa rok predtým Mallorka, kde som bola na krátkej týždňovej dovolenke v roku 1994  a rok na to som prvý raz letela na africký kontinent.  

Leteli sme leteckou spoločnosťou Air Slovakia, ktorá už, tak ako aj cestovná kancelária, s ktorou sme cestovali,  neexistuje.  Po necelých troch hodinách letu sme v skorých ranných hodinách pristáli na letisku v Monastire, ktorý je vzdialený od Hammametu, kde sme mali stráviť týždeň dovolenky, viac ako stodvadsať kilometrov. Takže už hneď po prílete som mala možnosť vidieť kus zaujímavej krajiny. Olivovníky, opuncie,  ktorým som si vtedy hovorila len kaktusy, pretože som ich pravé meno nepoznala, datľové palmy, granátové jablká, kozy, ovce, ťavy, obývané nedokončené domy bez striech,  toto všetko bolo pre mňa celkom nové. Náš hotel bol až poslednou zastávkou autobusu, ktorý nás viezol z letiska. Mali sme teda možnosť vidieť aspoň  z autobusu niektoré ďalšie letoviská.

Hammamet je preslávené medzinárodné letovisko, kde je  sústredených nespočetne veľa hotelov tiahnúcich sa pozdĺž pobrežia. Za pozretie tu stojí staré islamské hradné mesto Medina s pevnosťou Kasbah z 15. storočia, ktoré sa rozprestiera na skalnatom výbežku. Je z neho krásny výhľad na tyrkysovo modré more a sú v ňom obchodíky s rôznymi suvenírmi. Mesto sa tiahne dva kilometre do vnútrozemia a pozdĺž pobrežia má až sedem kilometrov.


Hotel, v ktorom sme bývali, nebol žiaden zázrak. Počas mojich dovoleniek to bolo jedno z tých horších ubytovaní, v akých som  trávila dovolenky. Nespokojní sme boli hlavne s miestom, na ktorom stál. Pod našimi izbami bola na prízemí diskotéka, kde každú  noc hrala hlasná hudba a po ceste, pri ktorej hotel stál, sa celú noc premávala tuniská mládež na svojich malých motorkách. Za týždeň pobytu som sa tam v noci vôbec nevyspala. 

Aj na pláž to bola pekná pešia prechádzka. V našom hoteli podávali iba raňajky, na večere sme chodili do hotela, ktorý bol kúsok od pláže. Takže o dostatok pohybu sme tam mali naozaj postarané. Do centra mesta bol tiež kusisko chôdze. Raz, či dvakrát sme na cestu domov využili aj taxík.

Počas týždňového pobytu sme sa zúčastnili aj jedného fakultatívneho výletu. Z Hammametu sme sa vybrali ešte viac na sever, do hlavného mesta Tuniska - Tunisu a jeho okolia. Ale o tom až v ďalšom pokračovaní.

***

2 komentáre:

  1. V tomto letovisku sme strávili našu prvú dovolenku, ktorá sa vydarila na jednotku a odvtedy sme Tunisko navštívili ešte šesťkrát .... a išla by som zas :-)
    Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem za návštevu a za komentár. To ma potešilo, že si tiež tak "postihnutá" Tuniskom. Aj ja som tam bola potom ešte niekoľkokrát. Bohužiaľ, v poslednej dobe necestujem nikde, no keby boli podmienky, určite by som sa znovu do Tunisu vybrala. Mám v pláne, dokonca aj v rozpísaných viac článkov z Tunisu, no akosi sa k nim neviem dokopať. Možno sme sa na nejakej dovolenke aj stretli :-)))
      Daj vedieť, kde všade si bola.

      Odstrániť