ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

11. apríla 2014

Do Schloss Hofu čo by kameňom dohodil


Dnes by som vás chcela pozvať na jedno veľmi pekné miesto, ktoré je síce v spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ale z nášho mesta je tak blízko, čo by kameňom dohodil. Asi už mnohí tušíte, o čom budem písať. Je to zámok Schloss Hof.

Zámocký komplex Schloss Hof sa síce nachádza vzdušnou čiarou len niekoľko kilometrov od bratislavskej Devínskej Novej Vsi, autom však do neho treba cestovať okľukou cez most ponad Dunaj v rakúskom Hainburgu. No ak sa tam vyberiete peši, či na bicykli, stačí prejsť novým cyklomostom ponad rieku Moravu, ktorý je v Devínskej Novej Vsi a o chvíľu ste tam.
Moja prvá návšteva Schloss Hofu sa datuje do mája roku 2010, kedy bol cieľom môjho výletu. Bicyklového. Keďže sa v tom čase o moste cez rieku Moravu ešte len hovorilo, aby som sa na toto miesto mohla pozrieť, musela som absolvovať trasu, ktorá merala tam aj späť skoro 70 km. 

Schloss Hof je najväčší a najkrajší barokový komplex celej bývalej Rakúsko-Uhorskej monarchie. V jeho okolí sa na ploche päťdesiat hektárov rozprestierajú veľkolepo pôsobiace terasovité záhrady s fontánami a s množstvom farebných kvetov.







 
 



Zámok dal začiatkom 18. storočia postaviť vojvodca Rakúsko-uhorskej monarchie princ Eugen Savojský. Na prvý pohľad je zrejmé,  že architekt stavby sa nechal inšpirovať vo francúzskom Versailles. Zámok bol miestom, kde sa konali veľkolepé zábavy a navštevovala ho aj cisárovná Mária Terézia.  Ona sa stala po smrti princa Eugena Savojského aj jeho novou majiteľkou. Prestavala ho a rozšírila. Neskôr však upadol do zabudnutia a koncom 19. storočia ho cisár František Jozef venoval armáde. V súčasnosti je po rozsiahlej rekonštrukcii. V čase mojej prvej návštevy boli ešte niektoré miestnosti zámku v pôvodnom stave.

 
 
 
  

   

 



 

 

   
  

V septembri o dva roky po mojom cyklistickom výlete som sa vybrala do Schlosshofu peši. Vtedy už po novom cyklomoste. Keďže už bol podvečer, ale ani som to nemala v pláne, do areálu zámku som nešla. Zato som si ho pozrela spoza plota a otvorili sa mi zase úplne iné pohľady na tento veľký komplex.


 
 



 






8 komentárov:

  1. Dalsi zo skvostov Habsburgovcov...krasne fotky si urobila...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem! Dajú sa na peknom mieste urobiť iné fotky? :-)

      Odstrániť
  2. Very beautiful! Have a lovely weekend!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Wspaniałe miejsce na zwiedzanie. Zrobiłaś cudowne zdjęcia. Jestem zachwycona zdjęciami ogrodu !!!
    Danielko, pozdrawiam i życzę miłej niedzieli :)

    Nie mogę dodać komentarza na Twoim drugim blogu, nie wiem dlaczego.....?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Ela za komentár. Komentáre na ostatných blogoch som uzamkla. Tu som to zbudla urobiť :-)

      Odstrániť
  4. Piękny zamek i ogrody. Lubie takie miejsca. Zdjęcia ładnie pokazują, jak malowniczo jest położony.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Danielko, życzę wesołych i pogodnych Świąt !

    OdpovedaťOdstrániť