ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

30. júna 2013

Popoludnie v Budapešti


Moja posledná návšteva hlavného mesta Maďarska sa datuje do obdobia spred štyroch rokov. V jedno sobotné dopoludnie, blížilo sa už k obedu, som začula môjho staršieho syna, ako si dohováral po telefóne výlet do Budapešti. Na druhej strane bola jeho priateľka, ktorú som nepoznala, ale napriek tomu som mu navrhla, že by som s nimi veľmi rada išla. Na moje veľké prekvapenie s mojím návrhom súhlasil.

Kým sme vyzdvihli synovu priateľku na opačnom konci mesta a prišli sme na slovensko-maďarské hranice, bolo už dvanásť preč. Na hraniciach sme si ešte museli vystáť radu na diaľničnú známku a potom nám už nebránilo nič v tom, aby sme pokračovali v ceste do Budapešti. No, aby som bola presná, niečo nás tam nechcelo pustiť. Bola to navigácia, podľa ktorej sme sa na ceste orientovali. Keď sme už boli na kraji Budapešti, táto nás niekoľkokrát nasmerovala naspäť do Bratislavy. Po niekoľkých zbytočne najazdených kilometroch sme nakoniec toho blbca vypli a začali sme sa riadiť smerovými tabuľami. Keďže sme nemali mapu Budapešti, nevedeli sme presne, kde sa nachádza miesto, kam sme mali namierené. Po chvíli blúdenia sme nakoniec našli to, čo sme v Budapešti chceli navštíviť. Bolo to Tropicarium.
 
Tropicarium sa nachádza v budove veľkého nákupno-zábavného centra s rôznymi reštauráciami, bufetmi, obchodmi a turistickými atrakciami. Tu sme si najprv zamenili peniaze a po zakúpení vstupenky sme mohli vstúpiť do útrob tohto na zážitky bohatého zariadenia. Dá sa tu zažiť neopakovateľná atmosféra tropického pásma, na vlastné oči vidieť mnohé exotické zvieratá v ich prirodzenom prostredí a tiež zblízka pozorovať pestrofarebný podmorský svet. Tak ak chcete vidieť chameleóny, obrovské korytnačky, škorpióny, pavúky, hady, aligátory, exotické vtáky, žraloky a mnoho iných druhov zvierat, vyberte sa do budapeštianskeho Tropicaria.


Uchvacujúci pohľad je na 11 metrový pozoruhodný tunel a na obrovské 4 metre hlboké žraločie akvárium, v ktorom nad hlavami návštevníkov pláva niekoľko strašidelne vyzerajúcich žralokov a mnoho rôznych druhov farebných rybiek.


Aj takáto je možnosť pre fotenie  rybiek vo veľkom bazéne.


Ak si chcete pozrieť pestrofarebné rybky v akváriách, kliknite na nasledujúcu fotografiu.


Po prehliadke Tropicaria sme išli do mesta. Auto sme zaparkovali pri Dunaji  len kúsok od Reťazového mosta  a peši sme sa vybrali do budínskej časti mesta.

Do Budapešti som ako mladá chodievala hlavne na  nákupy. Tie som vždy realizovala v peštianskej časti, túto na druhej strane  Dunaja som vôbec nepoznala. Takže prvý raz som mohla vidieť krásy Budapešti z výšky.






Fotenie na Reťazovom moste, ktorý je jedným z najkrajších mostov nielen v Budapešti, ale aj v Európe. Je to v poradí druhý most z ôsmich, ktoré preklenuli Dunaj v Budapešti.


Budova maďarského parlamentu a v pozadí je Margitin most, za ktorým je známy budapeštiansky Margitin ostrov.











Čím je charakteristické Maďarsko? Predsa výbornou červenou paprikou.




Toľko sme teda stihli za jedno sobotné popoludnie pred štyrmi rokmi. Potešila by som sa, keby som Budapešť mohla navštíviť znovu.

Zaspomínala a zaznamenala:




Výlet sa uskutočnil 25. júla 2009.

e viac na: http://www.walkers.sk/budapest.php
Walkers.sk - cestovateľský portál

11 komentárov:

  1. Není ten Dunaj v Maďarsku ještě širší než u vás v Bratislavě? Na tvých fotkých se mi zdá širokánský. Moc se mi procházka Budapeští líbila, měli jste parádní počasí a viděli jste soustu zajímavého. Budapešť je plná historických památek, budově parlamentu to na nábřeží moc sluší a tobě na posledním snímku též. Už jsem stačila vypozorovat, že máš ráda stejné barvy, jako já.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Celkom logicky ten Dunaj v Budapešti je oveľa širší ako u nás, pretože z Bratislavy do Budapešti pretečie približne 250 km. Neviem to presne, možno sa na internete dá taká informácia nájsť.
      Aj ty máš rada oranžovú? :-)

      Odstrániť
  2. Tak to ne, oranžovou, ne. Viděla jsem to spíš jako lososově růžové. Ale už jsem tě viděla právě v růžové i bleděmodré, mám ráda barvy světlejší - pastelové. Jaké máš vlastně oči světlé, nebo tmavé, hnědé. Na snímku se mi zdají světlé (šedomodré?) stejně, jako mám já. To by možná mohlo být vysvětlení, pro ty upřednostňované barvy.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nemám svetlé oči, mám hnedé a zároveň aj tmavšiu pokožku ako ľudia z môjho okolia. Rýchlo sa opálim, dlhšie mi tá farba zostane. Preto si myslím, že oranžová, ktorá je podľa mňa tiež pastelová farba, mi pristane. A lososová je vlastne svetlý odtieň oranžovej, hovorí sa jej aj marhuľová, tá sa mi tiež veľmi páči.
      Keď som si prečítala tvoj komentár, zamyslela som sa vlastne nad tým, aký som typ podľa farby. Tie rôzne charakteristiky, ktoré sú dostupné na internete, mi vôbec nesedia. Ani do jedného z tých popisovaných typov sa neviem zaradiť. Nakoniec som si vyhľadala aj vzorkovník farieb, lebo som chcela vidieť, aká je to lososovo ružová. To je úplne iná farba, než tá, akej tričko mám na sebe. Možno ťa bude tá stránka zaujímať: http://cs.wikipedia.org/wiki/Vzorn%C3%ADk_barev_RAL

      Odstrániť
  3. Tý jo, ale když se dívám na ten snímek, tak vidím ty tvé oči domodra. No, jak je vidět, tak i snědé hnědooké holky mají rády pastelové barvy. A ta oranžová ti fakt sluší. ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Pekné spomienky na mesto , ktoré som často navštevovala. Je to síce už dávno ale spomienky ostanú...Mne osobne sa najviac páči ,,Buda ,, Ako sa tebe páčilo mesto , bola si spokojná ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V Pešti sme vtedy neboli, iba v budínskej časti. Preto by som veľmi rada znovu do Budapešti išla, lebo tá moja posledná návšteva tohto mesta sa ráta ešte do čias spred..... ani to nejdem písať, lebo sú to desiatky rokov.

      Odstrániť
  5. Odporúčam vidieť... je tam pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja viem. Určite je tam ešte krajšie ako pred tými mnohými rokmi.

      Odstrániť
  6. Moc pěkné fotky. Mě se v Budapešti taky moc líbilo, ale Tropicarium jsem neviděla. Příště ho nevynechám. Díky za tip.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. A beautiful big city...such a lot to do..no wonder your son and his girlfriend agreed to go with you. I learned something new..I didn't know that Budapest was two cities combined. I need to read more about that. Enjoyed this post very much. Thank you for sharing.

    OdpovedaťOdstrániť