ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

25. júla 2020

Mosonmagyaróvár


Dávno som na tomto blogu nič nové nepridala. Mohla som aspoň dokončiť niektoré z množstva  konceptov, ktoré tu mám, ale akosi som príliš zlenivela. Vidieť to nielen tu, ale aj na cyklistickom blogu. Kam pravidelne prispievam, to je iba blog venovaný sochám Nepomuckého

Tento príspevok budem písať o návšteve maďarského kúpeľného mestečka, kde som bola na bicykli pred necelými tromi týždňami. Kým zosmolím nejaký článok na cyklistický blog, dám aspoň sem zopár fotografií a k nim týchto pár úvodných slov.

Mosonmagyaróvár je mesto v severozápadnom Maďarsku v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe. Súčasné mesto vzniklo spojením miest Magyarovár a Moson v roku 1939.  Keďže je nový názov mesta príliš dlhý, nielen ja, ale aj ľudia, ktorých poznám, si ho skracujú na Mošoň. 

V Mošoni som bola raz, či dvakrát, ani si to presne nepamätám, keďže to bolo pred viac ako desiatimi rokmi. Vtedy som sa bola kúpať v termálnych kúpeľoch. Pri tejto mojej nedávnej návšteve mesta som ich nenašla, ale ani som ich nehľadala. Prišla som tam na bicykli od Rajky a dostala som sa do centra mesta, kde som mala dva objekty na fotenie. Ten, kto ma pozná, asi vie, o aké objekty išlo. Keď som už v mestečku bola, nezostasla som tam len kvůli dvom sochám, ale prešla som sa peši popri bicykli po viacerých uliciach centra. Vybrala som niekoľko fotografií, môžete sa aj vy prejsť po centre malého maďarského mestečka.




Doma som si dala do prekladača text "egyetemi város" Čo znamená vároš, som vedela, ale preklad prvého slova ma prekvapil. Nevedela som, že je tam nejaká univerzita. Volá sa Univerzita Istvána Széchenyiho.


Kvôli tomuto súsošiu som si vybrala za cieľ mojej cyklotúry toto maďarské mesto.







Aj fotenie tejto sochy bolo v mojom pláne.

.



















Predpokladám, že toto nebola moja posledná cyklistika do tohto mesta. Teraz, keď som si to už vyskúšala, sa tam určite ešte znovu niekedy vyberiem.



2 komentáre:

  1. Dobrý deň p.Daniela. Krásne fotky a veľmi ste mi Mošoň pripomenula. Kedysi v 60.rokoch sme tam veľmi často chodievali na nákupy aj do kúpeľov. Pred 3.rokmi sme tam boli na kávu, po návšteve csárdy v Dunakiliti,

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pekné mestečko, ja som ho vôbec nepoznala. Ako píšem v texte, určite tam ešte niekedy pôjdem. Mala som v pláne na bicykli aj Győr, ale na to si sama netrúfam a ako som zistila, je to už na mňa aj príliš ďaleko. V Dunakiliti som už tiež bola, aj na bicykli, aj autom.

      Odstrániť