ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

29. augusta 2019

Jodok-Fink-Platz


Keď ste si prečítali dnešný nadpis, tušili ste, kam vás zavediem? Ja som do nedávnej návštevy Viedne o takomto námestí ani len netušila. Keďže som tam nafotila najviac fotiek z celého dňa, rozhodla som sa, že tento môj príspevok venujem len tomuto viedenskému námestiu.

Námestie Jodoka Finka sa nachádza vo viedenskom okrese Josefsstadt. Pomenované bolo (14. augusta 1929 Mestský výbor pre kultúru) po Jodokovi Finkovi, bývalom rakúskom kancelárovi.  Od roku 1919 do 1920 pôsobil ako prvý spolkový kancelár v Rakúsku. Predtým bolo námestie súčasťou Piaristengasse - Piaristická ulička.





Hlavnou dominantou námestia je katolícky kostol Márie Vernej.




Antona Brucknera som spomínala v článku o hudobníkoch Viedne.

Námestie tvoria ďalej budovy gymnázia a piaristického kláštora, kde som si všimla tabuľu s názvom Volksschule a Kindergruppe (škola a škôlka). Na tomto dosiaľ mne neznámom kúsku Viedne som sa ocitla preto, že som tam hľadala sochu Nepomuckého. No ako som hľadala, prešla som dokola zákutia námestia niekoľkokrát, žiadnu sochu okrem tej, ktorá stojí v centre námestia, som nenašla.  






V strede námestia stojí Mariánsky stĺp a jeho súčasťou nebola žiadna socha Nepomuckého. 



Výnimočne som vošla aj do kostola.



Pri vychádzaní z neho som všimla aj dosť zriedkavú vec. Informačné materiály o kostole mávajú niekedy aj v slovenskom jazyku. Momentálne tam nebolo nič.


Keďže som mala tentokrát (prvý raz) pri hľadaní viedenských sôch sprievodcu v postave rodeného Viedeňáka, ten sa v kostole jedinej návštevníčky spýtal, či o soche nevie. Vysvetlila nám, kde ju máme hľadať. Ešte raz sme sa teda vrátili na ulicu, ktorou sme sa k areálu kostola a kláštora dostali.  Ja som stále hľadanú sochu nevidela. Keby som bola sama, tak ju určite nenájdem. Bola vo dvore, bránka do ktorého bola zamknutá a na nej bolo upozornenie, že kvôli stavebným prácam sa do dvora nedá dostať. Myslela som si, že aspoň cez škáru v plote si sochu vyfotím, keď sa k bránke z vnútornej strany blížil nejaký muž s rebríkom na pleci. Ten sa na nás najprv osopil, že či nevieme čítať, no po prosbe môjho spoločníka nám bránku otvoril a ja som si mohla urobiť fotku. V strese, lebo ten človek a jeho správanie ma dosť vystresovalo. Ale bola som rada, že sme kusisko cesty nielen autobusom, ale potom aj peši, nemerali zbytočne.


Znovu kráčame ulicou, ktorou sme už raz išli a hneď pri prvom prechádzaní som aj fotila.

 



Za týmto múrom a bránou z ulice nebolo sochu vôbec vidieť. Aj v internetových materiáloch, z ktorých som čerpala, je socha uvedená na nesprávnom mieste. Toto už nie je námestie, ale ulica Lederergasse.



Na fotke so sochou Nepomuckého je vidieť aj kúsok rebríka 😎




Toto bol príbeh len jednej fotky so sochou Nepomuckého vo Viedni. Aj tu sa chcem ešte raz poďakovať môjmu sprievodcovi za jeho ochotu venovať mne a hľadaniu sôch svoj čas. Danke, Werner!


Sochy sv. Jána Nepomuckého fotím pre tento blog:

 
a fotky sôch z tohto dňa sú v príspevku
 



Linked to: InSPIREd Sunday

10 komentárov:

  1. Danke Dir auch Daniela, es warewn ein paar schöne Stunden auf der Suche nach den Nepomuk Statuen!
    Hab mich gefreut Dich kennengelernt zu haben.
    Herzlichen Gruß
    Werner

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ich freue mich auch, dass wir uns nach jahrelangem Internetkontakt persönlich getroffen haben :-)

      Odstrániť
  2. Odpovede
    1. Thanks! The capital of Austria is really beautiful and rich in many churches.

      Odstrániť
  3. lovely photo's. the inside of the church is beautiful

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Thanks for the fine tour of this square. The church is beautiful.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Liebe Daniela, schön, dass Du meinen Blog besucht hast. Gefüllte Paprika sind wirklich ein Klassiker :) Ich habe gerade ein wenig durch diesen Blog gestöbert und finde ihn total interessant. Die Übersetzung ins Deutsche durch Google ist zwar manchmal ein wenig holprig, aber das stört eigentlich gar nicht so sehr.

    LG Kathrin

    OdpovedaťOdstrániť