ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

27. decembra 2014

Kto z vás sa môže pochváliť


s tým, že zo svojej kuchyne vidí až do susedného štátu? Ja áno. Je to síce len za pekného počasia, kedy je dobrá viditeľnosť (čo zase až tak často v našom meste nebýva) a tiež iba v zime, kedy sú stromy pred našimi oknami bez listov, ale z mojej kuchyne dovidím na kúsok pohoria, ktoré sa nachádza za slovensko-rakúskou hranicou. Jedná sa o pohorie Hainburgské vrchy, ktoré je pokračovaním Malých Karpát. Najvyšším a zároveň najvýchodnejšie sa vyskytujúcim vrchom tohto pohoria je vrch Hindlerberg, severovýchodne od neho asi 120 m pod vrcholom sa nachádza zrúcanina hradu Pottenburg a kúsok vyššie a južnejšie od Pottenburgu je postavená vyhliadková veža známa pod názvom Königswarte. Na samotný vrchol z kuchyne nevidím, pretože mi vo výhľade prekážajú vysoké petržalské domy. No medzi nimi je zopár nižších a vďaka ním vidím na časť tohto pohoria.


 



Ak sa vám nepodarilo na predošlých fotografiách nájsť miesto, o ktorom píšem, na tejto ďalšej je kus pohoria vyznačený v krúžku ružovej farby.


Zrúcaniny hradu Pottenburg som doteraz videla len z diaľky, na mieste som ešte nikdy nebola.



Na spomínaný vrch to nemám ďaleko, ani keby som sa tam vybrala peši, čo som už raz absolvovala, ale odvtedy hovorím, že už nikdy viac. Z mojej obývačky na vyhliadkovú vežu to je 11,5 km. Keďže je tento blog venovaný môjmu cestovaniu v zahraničí, tak vám aj o výletoch na toto miesto napíšem tu.

Takže, ako som už spomenula, prvý raz som sa vybrala na vyhliadkovú vežu Königswarte peši. Naspäť som prišla iba na hranicu a odtiaľ som sa s boľavými nohami a pľuzgiermi na pätách nechala odviezť domov autom.  Preto je oveľa rozumnejšie, keď sa do obce Berg dopravíte na nejakých kolesách (hoci aj na bicykli) a peši pokračujete až z obce. Dôležitá je vhodná obuv. Nie nové tenisky, ktoré som si na túto pešiu túru obula ja.

Že chodievam do okolia Bergu veľmi často, dokazujú aj tieto moje fotografie.









Ak by ste sa niekedy chceli  ísť pokochať nádhernou panorámou z výšky 344 m n. v., ktorú ponúka  vyhliadková veža Königswarte, vyberte sa nasledovne:
V obci Berg odbočíte z hlavnej cesty (Hauptstrasse)  na prvej odbočke vpravo do uličky Am Bühel a tam uvidíte po pár metroch parkovisko. Z parkoviska je na koniec ulice kúsok a turistické značky vás navedú na smer vyhliadková veža. Keď budete prechádzať popri kaplnke Peter und Paul, budete vedieť, že idete správne. A keď už tú kaplnku spomínam, tak vedzte, že je to pamätná kaplnka, ktorá bola postavená v roku 1982, ktorá pripomína bývalý dedinský kostol a cintorín v Bergu.



Na prvý sviatok vianočný som absolvovala posledný výstup na vyhliadkovú vežu. Aj napriek tomu, že po štedrej vianočnej večeri mi šliapanie do kopca robilo značné problémy, pretože som moju kondíciu za posledné mesiace dosť zanedbala, po štyridsiatich minútach sa mi už ponúkali prekrásne výhľady z vrchu rozhľadne do okolia. Neboli to len dubové lesy na západe až po Wienerwald, výhľad siahal až po Hrušovskú zdrž, za lepšej viditeľnosti uvidíte dokonca aj Neziderské jazero a samozrejme, nemôžem zabudnúť na výhľady na moje mesto na jednej strane s rafinériou Slovnaft a na strane druhej zase zrúcaninou hradu Devín. Len kúsok pod rozhľadňou sa nachádza už spomínaná zrúcanina hradu Pottenburg.

















 













Aby ste si nemysleli, že toto miesto je len také bezvýznamné. Nie je. Táto vyvýšenina slúžila už za čias Habsburgovcov ako pozorovateľňa pre stratégov monarchie. Vo východnej časti Zadunajskej nížiny v trojuholníku medzi obcami Kittsee-Berg-Bratislava nechávali Habsburgovci pochodovať svoje vojsko a organizovali vojenské prehliadky. Habsburgovci boli uhorskými panovníkmi a boli korunovaní v Bratislave, ktorá bola istý čas hlavným mestom Uhorska. V dňoch 29. augusta a 16. októbra 1811 sa nádherným pohľadom z vrchu Königswarte kochal aj sám cisár František I. Preto, ak to nemáte ďaleko, vyberte sa na toto miesto aj vy, hlavne za pekného počasia sa vám za vašu námahu ako odmena ponúknu nádherné výhľady.



Na fotografiách vidíte, že dážď sme mali za pätami. Cestou dolu nás trošku pokropilo, ale nebolo to nič strašné. Len niektoré fotografie majú zvláštnu farbu podľa toho, ako a kam tienili zem tmavé dažďové mraky.


11 komentárov:

  1. Ty se máš, Danko! Ať dělám co dělám vidím jen do oken paneláku, což není nijak vábný pohled.
    Takže ty sis o vánocích odskočila do sousedního státu, jo?! ;-) Nafotila jsi překrásné snímky, sice bylo pod mrakem, ale o to jsou zajímavější. Moc se mi líbí i starší záběry. V okolí Bergu je nádherná krajina. Možná někdy využijeme tvé navigace a do Bergu se podíváme.
    Díky za překrásný výlet! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, veď ani ja to nemám o nič lepšie, ale prečo sa nepochváliť aspoň tým kúskom počas zimy, čo vidím aj niečo iné, nie iba paneláky a v lete len koruny topoľov. Musím povedať, že keď sa pozriem od toho zakrúžkovaného smeru trošku vľavo, tam mám tiež kúsok prírody. Vidím neďaleký lesík. A tú moju navigáciu využite, len treba vystihnúť to správne počasie :-)

      Odstrániť
  2. Great views on the top. Lovely photos.
    Do you want some snow? I'll send it to you :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Thank you for your offer :-) Since yesterday evening we have already snow. You can see it here:
      http://nakrasnommodromdunaji.wordpress.com/2014/12/28/sneh-v-meste/

      Odstrániť
  3. Boa tarde, vista privilegiada através da janela, a foto está perfeita.
    AG

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj Danielo, možná budeš překvapena, ale tuhle Tvou výsadu, kouknout se z kuchyně do jiného státu, mám s troškou štěstí taky. Stačí, aby bylo vhodné počasí a dobrá viditelnost. Ty to ale máš jistě i bez těchto podmínek, Rakousko máš jako na dlani, kdežto můj pohled na jednu z nejvyšších hor polských Slezských Beskyd Skrzyczne, musí být "dlouhý" přes 35 km. Pokud by bylo opravdu supr, tak dokonce mám šanci vidět i nějaký ten vrcholek Kysuckých Beskyd na Slovensku, ale v tuto chvíli bych byl moc velký frajer, abych dovedl určit, který z kopců na obzoru, by to mohl být. Ale šance tu je, jen se pořádně pustit do badatelské činnosti :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za komentár, je tu, musela som ho najprv schváliť, lebo to tu tak mám nastavené. Keď zistíš, koľko spamu chodí v komentároch, tak si to tak urobíš aj ty :-)
      Vidíš, si prvý, kto sa prihlásil, že má takú vymoženosť. Určite je nás takých veľa, v tomto článku mi išlo aj o to, aby sa pochválili s tým aj iní. Zatiaľ si prvý. Pritom len v Petržalke koľko je takých ľudí, čo vidia oveľa lepšie do Rakúska ako ja. Keď je dobrá viditeľnosť, je aj z Bratislavy vidieť na nejaké hory za Viedňou, ale to už z nášho bytu nejde.

      Odstrániť
  5. Danielko, pěkná reportáž i fotky .. líbí se mi i ty "bubákovité" .. tak jsem se dnes taky podívala do Rakouska... my jsme měli výhled k sousedům do Německa jen na chatě na Šumavě, to už jsem se zmiňovala .. naproti nám byl český Špičák a do leva se táhnul k Ž. Rudě Královský hvozd ... vlevo už začínaly německé šumavské kopečky jeden za druhým.. úžasné .. a pouze na podzim a v zimě, když jsme měli štěstí, tak jsme vzadu na obzoru viděli panorama Alp i Grossglockner. Zkus si zadat "Alpy z Pancíře" ... chata byla jen v tisíci metrech.. ale výhled byl dost podobný ...
    Nevím jak to chodí ... jestli se k tobě komentář dostane, když je to reakce na tak starý příspěvek ..
    Měj se fajn... tady je asi -7, ale bez sněhu ...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Spomínam si, že si už o tom písala, asi pri fotkách rakúskeho Schneebergu. Pozrela som si to, čo si mi odporučila, je to krásny kraj a naozaj nádherné výhľady. Škoda, že som tam nikdy nebola. Pozerala som sa na mape, na Šumave som bola, najbližšie k miestu, ktoré spomínaš asi v Strážnom, tam je neďaleko aj prechod do Rakúska. Je to už tak dávno, čo sme trávili dva týždne dovolenky na Lipne a odtiaľ sme podnikali výlety nielen v Čechách, ale aj do Rakúska a Nemecka.

      Odstrániť
    2. Ešte k tej otázke ku komentárom. K starým článkom zvyknem zablokovať možnosť komentovania iba vtedy, keď si ich vyberie nejaký spamer a chŕli k nim množstvo spamových komentárov. Bežne sa dá písať u mňa aj k starším článkom.

      Odstrániť