ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

24. júna 2013

Jeden deň na Kalymnose


Ako som už na konci predošlého článku napísala, počas dovolenky na ostrove Kos som si kúpila aj jednodňový fakultatívny výlet na susedný ostrov Kalymnos. Hovorí sa o ňom, že je to jeden z najmalebnejších ostrovov súostrovia Dodekanes. Niekde som sa dočítala, že to bol pôvodne jeden ostrov, ale po nejakom zemetrasení vznikli dva. Preto vzdialenosť medzi obomi ostrovmi nie je veľká. v podstate aj Kalymnos tvorí viac ostrovov

Na Kalymnos sme vyplávali neveľkou loďou z malého rybárskeho prístavu Mastichari, ktorý je od Kefalosu vzdialený približne 25 km. Do prístavu sme sa dostali autobusom. Približne po hodinovej plavbe priplávala loď do prístavu hlavného mesta Kalymnosu, do Pothie, ktorého kamenné domy a domčeky sa šplhajú po chrbte masívnych skál.


Z lode boli zaujímavé výhľady na mesto a jeho okolie, hlavne na kopci sa týčiaci kostol a kláštor Agios Savas. V meste sme sa veľmi dlho nezdržali. Blízko prístavu sme najprv navštívili obchod, ktorý je súčasťou továrne na spracovanie morských húb. Kalymnos je totiž známy aj lovom morských húb, z ktorých sa vyrábajú špongie.




Tu sme dostali krátky výklad o výrobe a pokračovali sme ďalej nad mesto, do už spomínaného kláštora.  Pred jeho prehliadkou sme museli zahaliť odhalené ruky a nohy šatkami, ktoré sme dostali pri vstupe do kostola.





 

Z tohto miesta boli krásne výhľady dolu na prístav a mesto Pothia.



Z Pothie sme pokračovali v poznávaní ostrova. Ďalšia zastávka nášho autobusu bola v múzeu  ľudovej tvorby. Je to vlastne súkromná iniciatíva, spočíva v zbierke rôznych artefaktov z doby minulej a nachádza sa v jednom z mála zachovaných tradičných domov Kalymnosu. Videli sme miestne odevy, kuchynské  nádoby, nábytok.


Potom už naša cesta viedla na jednu z pláží Kalymnosu. Mali sme na výber - zostať v tomto mestečku, ktorého meno si už vôbec nespomínam alebo sa "miestnou MHD", čiže malými bárkami nechať preplaviť na susedný ostrov Telendos. Z časového hľadiska sme nakoniec uvážili, že na Telendos nepôjdeme, ale sa zostaneme kúpať a opaľovať na Kalymnose.

Pre vás, čo sa niekedy na tento ostrov chystáte, by som chcela poznamenať nasledovné: 
Tento malebný ostrov s nádhernými plážami a neskutočne čistým morom je stvorený hlavne pre tých, ktorí túžia po pokojnej dovolenke. Na ostrove nečakajte veľa zelene a tiež vám nepotečie pitná voda z kohútikov vodovodov. Iba slaná. Ale ani pre tieto veci nie je ostrov nehostinný, ako by sa mohol na prvý pohľad zdať. Očarí vás svojou krásou a originalitou.




Plavba loďou naspäť na ostrov Kos bola znovu bezproblémová. Ešte som si urobila posledné zábery z lode na mesto Pothia a po hodine sme znovu vplávali do prístavu v Mastichari.




Blížime sa do prístavu Mastichari. Autobusom sme sa znovu vrátili do  nášho apartmánu v Kefalos.


Náš apartmán, z ktorého sme mali výhľad, ale aj východ do peknej záhrady.



Týmto by som moje spomínanie na pobyt na ostrove Kos skončila. Moja dovolenka spočívala hlavne v oddychu pri mori na krásnych plážach, ale aj v spoznávaní ostrova. Zasnívala som sa pri spracovávaní týchto dvoch príspevkov a som rada, že ste si na tých štrnásť dní spred ôsmich rokov zaspomínali so mnou. A na záver pridávam ešte zopár fotografií.











5 komentárov:

  1. Tak to bola dlha dovolenka, 14 dni ... Nadherne fotke ... Ostrov Kalymnos som este nepoznala, ale dufam ze sa dostaneme aj tam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja mám rada dlhšie dovolenky. Týždňová mi je málo. Hlavne na takéto vzdialené destinácie sú dva týždne vyhovujúce. Konkrétne v tomto prípade som na Kos cestovala autobusom a trajektom, domov lietadlom. Určite sa aj ty dostaneš na tento ostrov. Ale nezabudni, pitná voda tam netečie :-))

      Odstrániť
  2. Anna T.
    Ahoj, svojim blogom si ma potesila. Ku Kalymnosu mam naozaj velmi blizky vztah, stravila som tam 4 nadherne leta. Ta plaz, co si neviem spomenut sa vola Massouri, alebo Myrties, ale skor Massouri :) a spojene boli ostrovy Telendos a Kalymnos. Na Kalymnose sa da vyzit aj v noci :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anna, tak to aj trošičku závidím. Čo si robila turistickú sprievodkyňu?

      Odstrániť
  3. Janka ,,Joanna" Ahoj, bola som na Kalymnose a Telendose tri krát. Tento rok idem zase. Potešila som sa tvojmu článku. A fotky sú úžasné. Prešla som si ostrov ich autobusom, takže poznám tieto malé letoviská všetky. Nie sú to dlhé nádherné pláže ako no Rodose. No majú svoje iné čaro. Prvý raz som bola v 2007 potom 2009 a naposledy v 2012 . Je zaujímave vnímať tie rozdiely. Turistov ubudlo. Apartmány, obchody alebo taverny, niektoré sú zatvorené,alebo prázdnejšie. Čo je veľké plus, nechodí tam opitá anglická mládež. Želám Ti veľa krásnych zážitkov. :)

    OdpovedaťOdstrániť