ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

3. decembra 2013

Predvianočný Mariazell


Tohoročné predvianočné obdobie nás so sestrou zlákalo navštíviť niektorý rakúsky vianočný trh. Hovorili sme o tom dávnejšie a podmienku na to, aby sme ho zrealizovali, sme si dali sneh. V ten deň  malo byť pekné počasie a na mieste, kam pôjdeme, mal byť sneh. Pôvodne sme chceli ísť do Viedne, ale keďže sme si to nechceli nechať na poslednú chvíľu a predpoveď počasia na najbližších desať dní nesľubovala sneženie v oblasti Viedne, rozhodli sme sa pre mestečko Mariazell.




Celý minulý týždeň sme klikali na rôzne webové stránky tohto mesta, aby sme mali čo najčerstvejšie informácie o snehovej situácii. V nedeľu ráno sme desať minút pred ôsmou vyrazili spred nášho domu a o necelú hodinu sa nám už na obzore črtali zasnežené kopce rakúskych Álp. Horeli sme nedočkavosťou, kedy sa naše nohy prvý raz zaboria do snehu. Preto sme si kúsok za Semmeringom urobili prvú prestávku na natiahnutie tela, ktoré to už po viac ako dvoch hodinách sedenia potrebovalo a zároveň aj na krátke fotenie. Kým sme prišli do Mariazellu, zastali sme kvôli foteniu ešte raz :-)

Keď sme už do mestečka dorazili, nezostali sme tam, pretože sme si prehliadku mesta naplánovali na popoludnie a na podvečer. Preto sme vyrazili ďalej, ale to, kam sme išli, prezradím až v ďalšom príspevku.

Je pár minút po jednej popoludní a my sme znovu v Mariazelli. Auto sme zaparkovali na kraji mesta neďaleko cintorína a odtiaľ bol už len kúsok do centra mesta. Asi nikoho neprekvapí informácia o tom, že Mariazell je najznámejšie rakúske pútnicke miesto, kam nechodia len pútnici z Rakúska, ale aj z celej Európy. Samotný Mariazell je neveľké mesto, centrum ktorého tvorí vlastne len zopár ulíc a námestie, ktorého dominantou je bazilika s gotickou vežou a barokovými vežami s kupolami.

Keďže sme mesto navštívili na druhý deň adventu, mesto žilo týmito predvianočnými sviatkami. V centre bol postavený velikánsky adventný veniec, na ktorom horela prvá sviečka. V stánkoch bola ponuka nielen rôznych vianočných ozdôb, darčekových predmetov, malého občerstvenia, no hlavným artiklom tu boli rôzne religiózne predmety - krížiky, obrázky, medailónky a mnohé iné. 


Tu sme zaparkovali (dokonca zadarmo). Stalo sa to tak, že dve predchádzajúce parkoviská boli plné a hľadali sme ďalšie. Zrazu som uvidela štyri parkujúce autá vedľa cesty a medzi nimi jedno miesto voľné. Práve pre nás.


Po ceste vedľa cintorína sme prišli do centra mesta.








Po prehliadke baziliky sme vyšli z námestia do uličiek nad mestom, odkiaľ sa nám ponúkali krásne výhľady do širokého okolia.






 Druhou stranou sme znovu zišli do centra mesta.







Čas plynul a pomaly sa začalo stmievať. My sme na tú chvíľu čakali, chceli sme vidieť mesto s rozsvietenými svetelnými ozdobami v uliciach.




Zotmelo sa úplne a toto je posledná fotka, ktorú som urobila pri odchode z Mariazellu.


Týmto sa prehliadka Mariazellu nekončí. Stretneme sa v ňom v ďalšom príspevku.


 




8 komentárov:

  1. Witaj Daniela ! Przepiękne miasteczko, takie kolorowe i nawet przykryte śniegiem wygląda zjawiskowo.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nááádhera. Já nemám slov, ty obrázky jsou tak krásné, že se to slovy vyjádřit nedá. To město je v překrásné krajině, domy mají čisté fasády, všechno je vánočně načančané, na zemi už leží sníh a jestli jsi neměla tu pravou vánoční náladu, tak tady odtud, sis ji musela přivézt.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To bude asi aj tým snehom, že je tam iná atmosféra. Sneh patrí k Vianociam. Doporučujem ti návštevu tohto rakúskeho mestečka. Pozerala som sa teraz na mape, máte to tam iba 260 km. Moja sestra, s ktorou som na nedeľnom výlete bola, to má zo svojho bydliska 314 km, pričom sme urobili ešte ďalšiu skoro stovku kilometrov na miesta, o ktorých budem písať neskôr.

      Odstrániť
  3. Wonderful photos, Daniela! What a beautiful town.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ale tam ładnie. I tak świątecznie. Wieczorna iluminacja stworzyła wspaniały nastrój. Mieliście bardzo przyjemny pobyt.
    Pozdrawiam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Pięknie wygląda to miasteczko w zimowej szacie. Widok z drugiego zdjęcia jest wspaniały. Świąteczne ozdoby dodają mu jeszcze uroku. Pozdrawiam.
    Vyzerá to krásne mesto v zimnom kabáte. Pohľad z druhého obrázku je nádherný. Vianočné ozdoby pridať do kúzlo ešte. S pozdravom.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mariazell som pred rokmi navštívila tiež, ale bolo to v lete. Aj vtedy je tam krásne.
    Emília

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Až teď jsem objevil tuto krásnou zimní atmosféru. Naposledy jsem tam byl v v červnu v roce 1969 na zpáteční cestě z festivalu v Celji ve Slovinsku s dětským pěveckým sborem. Bylo mi 15 let a poprvé (a na dlouho naposledy) jsme mohli jet z Jugoslávie přes Rakousko. Ovšem tenkrát Mariazell nebyl tak nádherně opravený.

    OdpovedaťOdstrániť