ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

7. apríla 2017

Vojanovy sady


Druhý deň nášho pobytu sme dobrú polhodinu pobudli aj v najstaršom pražskom parku, vo Vojanových sadoch. Táto záhrada je dnes nazývaná sadom preto, že tu už v dobe stredoveku bola ovocná záhrada. Vtedy bola majetkom biskupského dvorca na Malej Strane.

Lákadlom tohto parku je množstvo pávov, ktoré sa prechádzajú po záhrade, sedia na stromoch, na lavičkách, či na oknách priľahlých budov. Netreba k tomu veľa slov, radšej si pozrite fotografie.

Hneď pri vstupe do parku som si všimla tento kvitnúci ker. Ak sa nemýlim, je to kalina voňavá.


Škoda, že v ten deň nebolo o niečo krajšie počasie. No aj tak sme sa potešili tomu, že síce nad nami bola ťažká obloha, ale pršať prestalo.



V parku okrem nás a pávov bolo len veľmi málo ľudí.







Svojou rozlohou 2,5 ha patria Vojannovy sady k najmenším, ale zároveň k najkrajším pražským záhradám. Nachádzajú sa v úplnom centre historickej Prahy. Sú obklopené vysokou zástavbou domov a múrov, ktoré ich chránia pred hlukom veľkomesta a tvoria ich úplne komorné prostredie. Prvý dojem, ktorý tu získa návštevník je absolútne ticho a kľud, sem-tam prerušené hlasom páva.










Cez konáre stromov práve kvitnúť začínajúcej magnólie sú na stene vidieť slnečné hodiny.



My pomaly odchádzame a na ceste k východu sme zastihli staršiu pani, ktorá prišla kŕmiť pávy.




 Že sme už tesne pred východom, hovorí aj to, že kráčame znovu okolo rozkvitnutej kaliny.


Ešte  nikdy som nevidela toľko pávov pokope. Určite ste ich ani vy toľko nevideli v jednom blogovom príspevku 😉

2 komentáre:

  1. Opravdu klidné místo.. překvapili mi ti pávi ... takové množství .. a že jsou Vojanovy sady nejstarší park v Praze to jsem nevěděla. Všechny fotky jsou krásné, ale s těmi pávy to nemá chybu.
    Paráda!
    J.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aj preto mi každý príspevok tak dlho trvá, kým ho zosmolím, že čerpám rôzne informácie na internete. Množstvo pávov prekvapilo aj nás, aj to, kde všade si sadali.

      Odstrániť