ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

20. decembra 2013

Predvianočná atmosféra vo Viedni


Nie, nebudem tu písať o tej tohoročnej viedenskej atmosfére, pretože tú som nezažila. Plánovala som ísť do Viedne, ale k tomu, aby som plán zrealizovala, mi chýbalo niečo, čo som si dala ako podmienku na uskutočnenie výletu. Tou podmienkou bolo, aby bola  Viedeň zasnežená tak, ako pred tromi rokmi, keď som tam bola v predvianočnom období naposledy.  Vianoce sú už tesne predo dvermi, snehu niet ani tu u nás v Bratislave, ani vo Viedni. Preto sa moja predvianočná cesta do Viedne nekonala. Som rada, že som začiatkom decembra navštívila iné rakúske mesto, o ktorom som vám už na tomto blogu viackrát písala. Preto som sa rozhodla, že vám ukážem aspoň to, ako som strávila jednu predmikulášsku zimnú sobotu vo Viedni.

Vianočné trhy sú vo Viedni veľmi populárne a konajú sa predovšetkým na väčších námestiach a peších zónach a ponúkajú jedlo, pitie a vianočný tovar v stánkoch pod šírym nebom. Ponúkajú tu tradičné vianočné výrobky, napr. ručne vyrobené vianočné dekorácie, mydlá, sviečky, betlehémy a veľa darčekov zo skla a keramiky. Po vystúpení z vlaku, vtedy ešte na stanici Süd Bahnhof, bolo najbližšie  miesto s vianočnými trhmi v areáli barokového zámku Belvedere.

 

Bohužiaľ, keďže bolo ešte málo hodín, stánky s občerstvením a rôznymi vianočnými ozdobami boli ešte zatvorené. Preto sme prešli dolu belvederskými záhradami na ulicu Rennweg a tou sme sa, čiastočne peši a čiastočne električkou, vybrali smerom do centra mesta. Zastavili sme sa na námestí Karlsplatz, kde bol tiež malý vianočný trh, ale rovnako ako v Belvederi, v tom čase bol ešte stále zatvorený. 


Aj na Maria-Theresien-Platz  medzi budovami Múzea umenia a Prírodovedeckého múzea bola vianočná dedina. Tam už bol ten ozajstný ruch. Ľudia chodili, stáli v hlúčikoch a pri malých stolíkoch popíjali horúce víno alebo punč.




Trh pred viedenskou radnicou je zďaleka najväčší a zároveň aj najznámejší vianočný trh vo Viedni. Aróma predávaných dobrôt, akými sú napríklad aj vianočný punč, či pečené gaštany, zaváňali pomedzi malé drevené stánky. Jediné, čo mi trošku kazilo náladu bolo veľké množstvo ľudí. Park neďaleko radnice sa pýšil krásnou vianočnou výzdobou.





Na vianočnej výzdobe Viedeň nešetrí, na uliciach žiarili tisíce svetielok, čo dodávalo predvianočnej Viedni rozprávkový nádych.




Fotografie zo 4.12.2010


 




6 komentárov:

  1. Fakt bylo tenkrát tolik sněhu? Já bych se vsadila, že jsme bílé Vánoce už nezažili sto let. Je to nádhera a Vídeň je krásná, ale po tom, co jsi nás zavedla do Mariazelli musím říct, že tam se mi ty trhy líbily víc! :-D

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bolo :-) V tomto príspevku som sa zamerala iba na vianočné trhy, ale mám fotky, na ktorých je to vidieť oveľa viac. Možno ich sem niekedy dám. Ale Mariazell bol aj podľa mňa kúzelnejší.

      Odstrániť
  2. Beautiful photos! Looks like a wonderful place to visit.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Pięknie wygląda ośnieżony i świąteczny Wiedeń. Życzę Ci radosnych Świat Bożego Narodzenia !
    Vyzerá to krásne a slávnostné zasnežené Viedne. Prajem vám radostné Vianoce!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Wspaniałe zdjęcia z pięknego miejsca.
    Danielko życzę Tobie i Twoim bliskim szczęśliwych Świąt Bożego Narodzenia i samych słonecznych dni w Nowym 2014 Roku !

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To je náádhera... Děkuju za krásné fotky, mají nádhernou atmosféru.

    OdpovedaťOdstrániť