ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

1. decembra 2013

Kostol Sv. Štefana v Badene


V poslednom príspevku venovanom kúpeľnému mestu Baden bei Wien vám chcem ukázať katolícky kostol sv. Štefana, ktorý je možné vidieť v centre tohto kúpeľného mesta. Jeho história je viac ako 700-ročná. Vyznačuje sa  prvkami zo všetkých epoch, počnúc od románskej z 12. storočia, cez gotické prestavby z obdobia okolo roku 1400 až po jeho konečný vzhľad, ku ktorému prišiel v  20. storočí. Pôvodne to bol kláštorný kostol mníchov Augustiánov pustovníkov, neskôr zase dvorný kostol cisára počas jeho pobytu v Badene.

Veža s charakteristickou barokovou cibuľovitou kopulou je vidieť z diaľky a stále dominuje panoráme mesta. V 67 m vysokej veži je tzv. "Paramenty komora" a byt strážneho, v ktorom býval kostolník až do začiatku 20. storočia. Zvonica má päť zvonov.

 

  
 
 



Interiér kostola



 




V minulosti patrilo mesto Baden k obľúbeným miestam pobytu hudobných skladateľov Beethovena a Mozarta. V kostole Sv. Štefana sa nachádza pamätná doska W. A. Mozartovi ako spomienka na to, že v tomto chráme  odzneli prvý raz tóny jeho Ave Verum.



logo sakrálne stavby 1 



Ak si chcete pozrieť predošlé príspevky tejto fotovýmeny, tu sú k nahliadnutiu:

Sakrálne stavby #1

Sakrálne stavby #2

Sakrálne stavby #3

 







5 komentárov:

  1. Beautiful! I love the windows seen from the inside of the church.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Pekne spracovaná téma. Páčia sa mi nielen fotky kostola, ale aj predošlé dva príspevky z mestečka Baden pri Viedni. Pred pár rokmi som tam tiež bola.
    Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Piękny kościół, a najbardziej w nim podobają mi się witraże. Pozdrawiam cieplutko.
    Krásny kostol, a najviac v nej sa mi páči farebné sklo. Zdravím srdečne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pamiętam jak pytałaś, czy jeździmy na zorganizowane wyjazdy, czy indywidualnie. Napisałam Ci wtenczas na którymś z Twoich blogów, że jeździmy indywidualnie. Sami sobie wszystko organizujemy. Pozdrawiam.
      Spomínam si, budete spýta, či pôjdeme na organizovaných výletov alebo individuálne. Načo som ti písal o jednom z vašich blogov, ktoré nám idú jednotlivo. Organizujeme všetko sami. S pozdravom.

      Odstrániť