ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

23. novembra 2013

Kúpeľné mesto Baden


Baden  (Baden bei Wien) je okresné mesto v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko ani nie 30 km južne od Viedne. Na západe je obklopené Viedenským lesom, na východe svahmi s množstvom vinohradov, ktoré pomaly klesajú smerom k Panónskej nížine. Preto je známe vinárňami s ponukou vína z okolitých kopcov. Moja prvá návšteva tohto mesta bola práve v čase, kedy sa v meste konali slávnosti hrozna, tá druhá bola v čase kvitnutia ruží.
 
Baden je krásne kúpeľné mesto s bohatou tradíciou. Už pred 2000 rokmi oceňovali starí Rimania horúce sírne pramene, ktoré boli dôvodom na založenie tohto krásneho mestečka. Pôvodná osada, ktorú založil cisár Claudius, sa volala Aqua (voda).

Neskôr sa kúpeľom tešili rôzni cisári a to, že s obľubou navštevovali tamojšie sírne kúpele, je v meste badať na každom kroku. Boli obľúbeným letoviskom známeho rodu Habsburgovcov, boli tiež letným sídlom cisára Franza Jozefa II.  V roku 1713 zachvátil mesto mor a o sto rokov neskôr veľký požiar, ktorý zničil takmer celé mesto. Badenčania ho preto vystavali nanovo a preto je väčšina budov v štýle Biedermeier. 

Žiaden návštevník mesta by si nemal nechať ujsť návštevu Kaiserhausu, ktorý bol pôvodne letným sídlom cisára a ktorý bol v októbri tohto roku po rekonštrukcii otvorený ako múzeum, gotického kostola sv. Štefana, kde prvý raz odzneli tóny Mozartovho Ave Verum,  jedného z najznámejších kasín v Rakúsku a nádherného kúpeľného parku v susedstve kasína. V Badene nájdeme aj historický Beethovenhaus, v ktorom slávny skladateľ zložil Missa Solemis.
























   

Keďže toto nie je všetko, čím je mesto Baden pri Viedni pozoruhodné, pokračovanie bude nabudúce.





5 komentárov:

  1. Чудесные фото !!!
    Спасибо за знакомство с интересным городом !!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Spasibo Sava. Ty davno nebyla u menja na bloge.
    Greetings to Italy!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lubię uzdrowiska. Te czeskie i austriackie zachwycają czystością i kultywowaniem tradycji. Pobyt w nich to wielka przyjemność. Ładnie oddałaś na zdjęciach urok części zdrojowej. Jeżeli będę w okolicy chętnie je odwiedzę.
    Pozdrawiam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Odpovede
    1. Áno, je. Boli ste tam? Ak nie, pomaly prichádza čas kvitnutia ruží, vtedy sa tam oplatí ísť.

      Odstrániť