ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

5. novembra 2012

Sopron


Mesto blízko maďarsko-rakúskej hranice v blízkosti rakúskeho Neziderského jazera. To je Sopron. Ono sa stalo naším cieľom v sobotu pred dvomi týždňami, keď sme uvažovali v rakúskom Podersdorfe, čo ďalej. Či ísť domov alebo sa vybrať niekde, kde sme ešte neboli. Musím sa priznať,  ja som v Soproni už raz bola, ale bolo to tak dávno, že som si z mesta absolútne nič nepamätala. Bolo to ešte v časoch totality, kedy sa poriadali rôzne nákupné zájazdy do okolitých krajín. Na jednom takom som bola práve v Soproni. Takže pár minút pred pol piatou sme zaparkovali v jednej ulici blízko centra a vybrali sme sa na prehliadku mesta. Svetlo v ten deň nebolo veľmi priaznivé na fotografovanie a o tom čase ho už veľmi rýchlo ubúdalo.

O tomto meste sa hovorí, že je mostom medzi Rakúskom a Maďarskom. Počtom historických pamiatok sa zaraďuje na druhé miesto v Maďarsku, hneď za Budapešťou. Jeho bohatá historická minulosť siaha až do dôb rímskej ríše. Na mieste, kde sa nachádzal stred starovekého rímskeho mesta, leží dnes hlavné šopronské námestie. Keďže som sa počas mojej krátkej návštevy mesta nedostala do žiadneho múzea a nepodarilo sa mi zohnať ani žiadne materiály o meste, niektoré historické fakty som hľadala na internete. 


Tu  sme zaparkovali a vybrali sme sa ďalej do centra mesta.


Len kúsok od auta sme prišli na námestie, ktoré je hlavným nákupným miestom. Tvorí hranicu starého mesta. Vyníma sa na ňom Mariánsky stĺp. Tento bol postavený na mieste stredovekého kostola Panny Márie, ktorý bol zbúraný v r. 1632. Dôvodom zbúrania boli obavy, že sa môže dostať do rúk Turkov, ktorí by z jeho veže mohli strieľať do hradu.


 

Sopronské fórum - pozostatky rímskeho mesta. V minulosti vlastne pôvodné miesto osídlenia tejto oblasti, objavené až v roku 1893 pri stavbe radnice.


Na hlavnom námestí je Požiarna veža, ktorá je symbolom mesta. Spodná valcovitá časť bola postavená na rímskych základoch, od 13. stor. slúžila ako bránová veža severného krídla mestskej hradby. Dnešnú podobu s okružným barokovým balkónom a helmovitou vežou získal po požiari v roku 1676. Stráž veže mala mimoriadne dôležitú úlohu: kontrolovala mesto a jeho okolie, signalizovala miesto a smer požiaru, cez deň farebnými zástavami, počas noci s lampášom. Tiež upozorňovala obyvateľov mesta na príchod vojakov alebo na pohyb vozov s cudzím vínom. Požiarna veža je symbolom vernosti. V ľudovom hlasovaní dňa 14. decembra 1928 sa mesto Sopron spolu s ďalšími 8 obcami vyslovilo za spolupatričnosť s Maďarskom, odmietli možnosť pripojiť sa k Rakúsku. Na počesť tohoto aktu bola na požiarnej veži v roku 1928 podľa plánov Rezsőa Hikischa inštalovaná baroková brána spolu so súsoším sochára Zsigmonda Kisfaludy Stróbl.


Na predošlej fotografii je vidieť kus budovy radnice, na tejto je radnica z bočnej strany. Na strane námestia, kde stojí radnica je toho času stavebný ruch. Preto som sa snažila žeriav aj stavebné unimobunky z mojich fotografií vylúčiť.


Oproti radnici je Storno-dom. Tento barokový palácovitý rožný dom je asi najkrajšou budovou mesta, ozajstným drahokamom hlavného námestia. Kvôli rekonštrukcii na námestí som ho nefotila  od zeme, ale až vyššie.


Generálov dom (Lacknerov dom)  je ďalšou zaujímavou stavbou hlavného námestia.

Socha Svätej Trojice bola postavená v r. 1695-1701 na znak vďaky Jakaba Löwenburga a jeho manželky Katalin Thököly, že unikli morovej epidémii. Jej tvorca ostal v anonymite. Jeho piedestál pozostáva z troch štvorcových hranolov, na ktorých stoja zakladatelia a ich svätí patróni. Stočený stĺp zdobia medzi kvetinovou výzdobou vznášajúci sa anjeli. Na vrchole stĺpu tróni súsošie Svätej Trojice.


Na hlavnom námestí stojí aj Kozí kostol, jedna z najkrajších gotických stavieb Maďarska.


V modrom paláci Esterházyovcov je múzeum baníctva. Medzi množstvom mestských múzeí je banícke múzeum skutočnou perlou. Výstava histórie baníctva je najrozsiahlejšou baníckou výstavou v krajine.



Ulička, v pozadí ktorej je evanjelický kostol, v ktorom sa na organe z r. 1884 pravidelne organizujú organové koncerty.


Na konci tejto uličky je námestie s neogotickým kostolom Uršulíniek. Patrí medzi najvzácnejšie stavebné pamiatky 19. storočia. Jeho 8-hranná veža je 32 m vysoká. Bývalý kláštor a škola spojené s kostolom tvoria komplex budov. Pred kostolom stojí studňa Márie z 18. stor. Studňa stála pôvodne na dvore františkánskeho, neskoršie benediktínskeho kláštora, na dnešnom mieste stojí len od r. 1930.

 



V Soproni je množstvo vinární, kde sa podáva vynikajúce víno. My sme, žiaľ, nenavštívili ani jednu.




Naša prehliadka mesta pomaly končí. Dostali sme sa k hradnému obvodu, ktorý bol vybudovaný v tvare polkruhového oblúku, tvorí ho systém ulíc a námestí popri bývalej hradnej priekope.  Na jeho inom konci sme prehliadku mesta začali. Jeho vnútorné domoradie kopíruje mestské hradby. Na mieste stredovekých trhových stánkov boli od 18. stor. postupne vybudované domy v barokovom a rokokovom slohu. Vonkajšie domoradie vzniklo v stredoveku, nachádza sa tu množstvo obytných domov v barokovom, rokokovom a klasicistickom slohu. V hradnom obvode sa dnes nachádzajú najelegantnejšie predajne a obchody.


Ešte pár pohľadov na mesto. V pozadí vidíme kopcovitú oblasť južne od mesta nazývaná Lővérek, ktorá je najkrajšou a najelegantnejšou rekreačnou oblasťou. Slnko sa už skláňa za obzor a pred nami je cesta domov. Vďaka tomu, že sme sa na prvý raz nevedeli dostať von z mesta, podarilo sa nám touto časťou mesta aj prejsť. Ale to už bola tma.




Už cestou domov som v hlave spriadala plány, ako si urobím výlet do tohto mesta na budúce leto. V meste je toľko toho, že ani neviem, či mi bude stačiť len jediný deň na to, aby som sa prešla jeho kľukatými uličkami, očarujúcimi námestiami, vošla pod jeho klenuté brány a obdivovala množstvo umeleckých detailov. Sestre som o tom ani nehovorila, ale ísť do Sopronu som túžila celé toto posledné leto. Niekoľkokrát som si študovala vlakový cestovný poriadok a uvažovala som nad tým, že ak pôjdem, zoberiem si aj bicykel. Lenže cestovanie vlakom do tohto mesta je z Bratislavy viac než otrasné. Určite by som sa tam dostala skôr na bicykli. Len k tomu potrebujem niekoho, kto by sa so mnou na tento výlet do približne 75 km vzdialeného maďarského mesta podujal. Ale to si už predtým naštudujem všetky miesta v meste, ktoré je treba vidieť.



(Informácie k niektorým historickým pamiatkam v meste som čerpala na internete,  najviac zo stránky http://www.wellnesstips.sk)


12 komentárov:

  1. Byłam w tym mieście, ale było to sporo lat temu :(. Ładnie go na zdjęciach pokazałaś. Ostatnie zdjęcie jest urocze. Pozdrawiam.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ďakujem Giga za návštevu aj za pochvalu fotky. Vôbec sa nečudujem, že si bola v Soproni, pretože ty si veľká cestovateľka :-) Ak to bolo tak dávno, že si z mesta nič nepamätáš, (ako to bolo u mňa), tak ti doporučujem, aby si sa do mesta pozrela znovu.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Srdečne zdravím, tak sme na tom asi všetci trochu podobne. Sopron som síce navštívil, ale je to ozaj už dávno, veľmi dávno. A skoro nič si už z mesta nepamätám, takže vďaka za obrázky, je to tam pekné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Pavel, doporučujem návštevu mesta Sopron zopakovať. Ja sa tam určite vrátim niekedy v lete. Toto bola len taká krátka neplánovaná prehliadka mesta.

      Odstrániť
  4. Danielko, stále hledám aktuální článečky, dnes jsem narazila na tvojí galerii s předvánoční Bratislavou, ale není kam napsat pochvalu a tak činím tady. Já vím, že jsi psala, že nyní moc nebloguješ, ale já bych si ráda přečetla něco o tvém putování v Tunisu...Zatím přeji pěkný předvánoční čas a jsem ráda, že jsi přišla - Natty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Budem sa snažiť napísať o Tunise čo najskôr, ale mrzí ma, že ťa na meste Sopron nič nezaujalo :-( To boli totiž moje posledné potulky svetom, úplne najčerstvejšie.

      Odstrániť
  5. Pekná reportáž. Tiež chcem podniknúť cyklovýlet.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za návštevu aj za pochvalu. Veď dajte na jar o sebe vedieť.

      Odstrániť
  6. Prekrásne zábery, veľmi dobrý komentár. :) Ďakujem, andy

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Děkuji za velice krásné fotografie, v Šoproni jsme byli s manželem zhruba rok a půl zpět přes tento portál http://www.topsleva.cz/slevy/sopron na wellness pobytu. Díky fotografiím jsem si zavzpomínala na krásnou dovolenou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dita, ja zase ďakujem za návštevu u mňa na blogu a za komentár.

      Odstrániť
    2. Zabudla som ešte napísať, prečo som váš komentár zverejnila tak neskoro. Blogger ho zaradil medzi spam. Prečo, to vám je asi úplne jasné. No napriek tomu som ho sem dala, tu na tomto blogu si príliš veľkú reklamu neurobíte, na to si musíte hľadať viac navštevované stránky :-)

      Odstrániť