ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

30. januára 2012

Paríž - mesto, kam sa musím vrátiť II.


Druhý deň - Château de Versailles

Druhý deň začal raňajkami v hoteli, ktorý bol vzdialený približne dvadsať minút jazdy z centra Paríža. Už si presne nepamätám, čo všetko bolo v raňajkovej ponuke, ale určite viem, že tam nebolo nič od mäsových výrobkov. Okrem pečiva, masla, džemov, jogurtov  a iných sladkých potravín, boli k raňajkám vynikajúce croissanty. Tie boli také dobré, že som dovtedy ani odvtedy také nejedla.

Po skorých raňajkách nás autobus odviezol do Versailles, kde nás skoro za jazdy vyhodili z autobusu v jednej z uličiek neďaleko zámockého areálu. Zároveň nám oznámili, že tak isto budeme aj nastupovať, preto sme mali na minútu dodržať čas odchodu. Bolo mi jasné, že cestovka chcela ušetriť na parkovnom autobusu priamo vo Versailles, preto sme museli vystúpiť veľmi rýchlo, lebo všade boli značky so zákazom státia  (alebo aj zastavenia?).  Pred zámok sme prišli asi pol hodiny pred jeho otvorením, preto rady pred ním neboli až tak dlhé. 

Po asi pol hodine sme sa dostali dnu. Najprv sme si pozreli interiéry zámku s jeho expozíciami.Ako už aj deň predtým, aj tu vo Versailles som zistila, že mi pohľad na to množstvo umeleckých diel nič nehovorí. Boli tam obrazy a sochy rôznych slohov, slohov takých, ktoré sa mi nepáčia. S istotou viem, že mi stačí na tieto diela pozerať v Pijoanových Dejinách umenia. Ak sa mi ešte niekedy podarí ísť do Paríža, pravdepodobne tieto dve kultúrne pamiatky vynechám. 









Zo záhrad som bola naopak úplne nadšená. Mali sme šťastie, že fungovala aj krásna fontána Latone. Tí, čo prišli o hodinu po nás, už to šťastie nemali. Versaillské záhrady sú účelne členité mnohými terasami a fontánami. Sú ozdobené množstvom sôch a súsoší. Najkrajší pohľad na ne bol z terasy na priečelí zámku, ktorá je vyzdobená dvomi obrovskými vázami. Na jednej strane s názvom Vojna a na druhej s názvom Mier. Prechod od fontány Latone k Apollonovej fontáne tvorí zelený koberec dekorovaný vázami a sochami. Toto priestranstvo sa volá Slnečná osa. Za Apollonovou fontánou začína Veľký kanál, po ktorom sa dalo prejsť na loďke. Neptúnovou fontánou v jazierku končí súbor fontán s názvom Vodné hry.





 


Keďže sme boli vo Versailles v septembri, bol to vrchol kvitnutia kvetinovej výzdoby, ktorú v prevažnej miere zastupovali georgíny. Vo Versailles, hlavne v jeho záhradách sme strávili krásne dopoludnie. Na druhú časť dňa sme  mali zase naplánovanú prehliadku Paríža.




7 komentárov:

  1. Nááádhera. Tato místa znám jen z filmů, nepoštěstilo se mi je vidět na vlastní oči. Díky za povídání i snímky, máš pravdu, zahrada je překrásná, líbí se mi fontány i to, jak je hezky rozkvetlá. Prohlídka musela být skvělý zážitek. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne taktiež len raz a preto by som sa tam ešte rada vrátila. To je tak, keď sme cestovať začali až v neskorom dospelom veku...

      Odstrániť
  2. Nádhera, tam bych se chtěla někdy podívat.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nikdy nezabudnem na to, ako ešte za socializmu bola jedna kolegyňa v Paríži a vo Versailles a ako sme sa nadchýnali nad fotkami práve týchto versaillských záhrad. Myslímm si, že tá výzdoba vtedy bola oveľa krajšia ako tá, ktorú som mala možnosť vidieť ja. Možno ju menia aj počas roka viackrát.

      Odstrániť
  3. АААА Parigi!!! Bravo!!!! Qui per Lei .. http://savadama.blogspot.com/2012/02/blog-post.html

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dani, celý čas strávený v záhradách som závistlivo pozerala na cyklistov ....pri vchode do Versailles bola požičovňa bicyklov a ja som to zistila až keď sme vychádzali von ! Mám taký dojem, že to ani nebolo veľmi drahé .

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som si tam vôbec cyklistov nevšimla, ani som nevidela požičovňu bicyklov, o ktorej píšeš. V Paríži som fotila tie stojany s bicyklami, no sem na blog som takú fotku nedala.

      Odstrániť